En søt liten fristelse

En liten søt fristelse til helgen. Dette er samme oppskrift som di silkemyke cupcakes som du finner her

Men denne gangen stekte jeg 1 rund kake. Like god i stort format.

 

SJOKOLADEKAKE (liten form 20 cm)

2 egg

30 gr smelta meieri smør

40 gr sukrin gold

20 gr bake kakao

30 gr sesammel

60 gr mandelmel type regal ( ikke fettredusert )

1 ts natron

2 ts fiberhusk

1/2 ts kanel

1 klype salt

100 gr rømme

2 ss kokende vann

 

Sjokoladekrem:

1/2 dl kokende vann

2 ts espresso kaffepulver

30 gr tine kremost naturell

30 gr sukrin melis

50 gr romtemperert meieri smør

100 gr sukkerfri sjokolade – jeg brukte cloetta sin

1/2 ts vanilje essens

Liker du mye sjokoladekrem, kan du gjerne dobble oppskriften på sjokoladekremen. Da har du nok til å lage fine roser av kremen.

Slik gjør du:

Sett stekeovn på 180 grader vanlig over og undervarme.

Mål opp alle ingredienserfør du begynner.

Smelt smør og rør ut sukrin gold i smøret.

Pisk luftig eggedosis av egg, rør inn smør/sukrin blanding + rømme, ha i det tørre og bland godt, ha i kokende vann og rør dette inn.  Fordel røren i bakepapirkledd form og stek ca 30 minutt på 180 grader midt i ovnen. Jeg synes sjokoladekaker er bedre understekt enn for mye stekt. Blir saftigere og ikke tørre. Så følg med slik at stekingen blir justert etter din ovn.

Avkjøl

Mens du venter på at kaken skal avkjøles, lager du sjokoladekrem.

Kok opp vann, ha i kaffepulver og smelt sjokoladen i den sterke kaffen.

Mål opp rom temperert smør, kremost, sukrin melis og vanilje essens i en skål og pisk dette luftig, pisk så inn sjokolade blanding.

Del kake i 2 ha på et tynt lag sjokoladekrem, legg på den andre kaken, fordel resten av sjokoladekremen og pynt etter eget ønske. Jeg har brukt kokos ristet i et glass med litt rød farge, da blir den rosa.

Holliday rømmedipp

Holliday rømmedipp brukte vi til alt fra chips og saltstenger, grønnsaker og  middager i mine ungdomsår.  Den ferdige posen inneholder sukker og stivelse og er derfor ikke lavkarbo vennlig. Det tar deg ikke mange minuttene å røre sammen en selv med litt krydder.  Kan anbefale deg  å kjøpe krydder i disse internasjonale butikkene vi har rundt forbi i litt større poser/glass. Så har du til flere ganger og til å lage eget tacokrydder. Det finner du forresten oppskrift på her

HOLLIDAY RØMMEDIPP

100 gr seter rømme

1/2 ts paprikapulver

1/2 ts chilipulver

1/2 ts løkpulver

1/2 ts hvitløkpulver

1/2 ts salt

1/2 ts pepper

2 dråper flytende natreen – kan droppes

Jeg bruker stort sett surt,søtt,salt i mat for å få frem alle smaker litt “rundere” særlig når det er chili eller tomat i retten. Derfor har jeg et par dråper natreen i her, men kan nok fint droppes om du ikke ønsker søtning.

Bland alt god sammen og dypp i vei.

Paprika og agurk smaker også fantastisk med rømmedipp.

 

#holliday#rømmedipp#hollidaydipp#taco#krydder#dressing#blogg#blogger#lavkarbomedhanne

Marmorkake

Marmorkake er en kakeoppskrift som vekker gode, søte barndomsminner.  Det fine marmormønsteret var alltid fasinerende, og jeg følte meg nesten litt snytt den dagen jeg laget kaken selv for første gang ( for ca 37 år siden) og så hvor enkelt det egentlig var å få til det fine mønsteret inni kaka.

 

MARMORKAKE

3 egg

3 ss sukrin gold (eller annen søtning)

1/2 – 1 ss flytende natreen

1 klype salt

1 ts natron

25 gram mandelmel ( type malte mandler, IKKE fettredusert)

35 gram kokosmel ( finmalt kokos)

1/2 – 1 ts vaniljeessens

2-3 ss rømme

1 ss bake kakao

Du trenger  2 skåler/boller  til å fordele røren på.

1 stk liten brødform eller annen kakeform

Sett stekeovnen på 180 grader (over og under varme)

Pisk egg og søtning til eggedosis.

Tilsett alt det tørre – bortsett fra bakekakaoen  – vend dette godt inn i eggedosis, rør så inn rømme og fordel like mye røre i 2 skåler. Ha  1 ss kakao i den ene skålen og bland dette godt inn i deigen

Kle brødformen med et bakepapir og hell  halvparten av den hvite røren i bunnen, bre utover med feks en slikkepott, så heller du hele den brune røren som du brer forsiktig utover,  og tilslutt den hvite røren på toppen.

Du kan lage mønster i kaken (marmor-mønster) med en gaffel eller kniv.

Sett kaken midt i ovnen  ca 25 minutter (følg med, da steketiden varierer fra ovn til ovn).

La kaken avkjøles før den er klar for servering.

Kaken oppbevares i kjøleskap pakket inn i matpapir eller bakepapir, holder seg iallefall til dagen etter om den varer så lenge uten å blli spist opp.

Velbekomme

Inspirasjon og oppskrift fant jeg her

Men i min iver etter endelig ha tid til å teste, så var jeg selvfølgelig lens for fløte, jeg brukte derfor rømme istedenfor og  byttet også  ut bakepulver med natron. God ble den.

 

#marmorkak#kaffekake#lavkarbo#glutenfri#sukkerfri#lavkarbomedhanne#barndomsminner#bakedag#hjemmelaget#matfrabunnenn#blogger

 

 

Dagen etter dagen

I går var det jo den store vaffeldagen og joda jeg hadde nå vafler da. Men idag ble det litt ekstra med vaffelkos og gjennsynsglede.  Etter 26 dager borte fra hjemmet, isolert i Bergen med  knalltøff HMAS behandling, var det endelig mulig med noen timer permisjon hjemme for mannen min. Så hva passet vel da bedre enn å servere søte små vaffelhjerte til kaffekosen sammen med litt friske bær, rømme og syltetøy.

 

VAFFLER MED RØMME – 10 plater

5 egg

1,5 dl kremfløte

100 gr rømme

40 gr smeltet meieri smør

1 klype salt

1 ts kardemomme

5 dråper flytende natreen – eller annen søtning

2 ts fiberhusk

5 ts sesammel

1 ts pofiber

1/2 ts bakepulver

Ha egg , fløte og rømme i en egnet bolle og visp dette godt sammen med visp eller stavmikser. Tillsett resten av ingrediensene og visp godt slik at du får en slett røre. Stek vafler gyllne i vaffeljern og server med smør, sukrin, rømme, syltetøy osv… Disse vaflene er kjempegode og du kan servere di til alle om di lever lavkarbo eller ei, di  er ogå gode kalde med bare smør og ost eller som sandwich med ost og skinke.

Den store vaffel dagen

25 mars er den store vaffeldagen. Hvorfor akkurat 25 mars er den store vaffeldagen henger sammen med at hønene før i tiden begynte å legge egg igjen etter vinteren og mørket. Dermed ble det igjen stor tilgang på egg. Vafler er mer enn kaffemat. Di kan brukes søte med hint av kardemomme, til kaffekos med rømme, rørte bær, smør og sukrin osv….  Ikke fult så søte som lunsjvaffel, som  sandwich med godt pålegg og pølse i vaffel, eller har du prøvd egg og bacon på vaffel.

Det finnes sikkert like mange vaffeloppskrifter som det finnes vaffeljern. Jeg har alltid kardemomme i mine vafler, det er et must for den gode runde smaken.

Oppskrift finner du her

Eller denne som er helt uten mel

Alt blir nesten godt bare det heter vaffel som disse søte små hjerteformene kalles. Klar til å legge noe godt oppå og bare nyte. Ha en strålende dag med eller uten vafler.

 

#vaffel #denstorevaffeldagen #lavkarbo #glutenfri #sukkerfri #hjemmelaget #matfrabunnen #lavkarbomedhanne #tradisjonsmat

Fylt eggerull

Eggerull er enkelt, smakfult og mettende.  Den kan fylles med det du liker aller best og er praktisk å ta med seg. Passer som frokost, lunsj, kald middag eller til kvelds. Mitt favorittfyll er laks, avokado, rødløk og ruccola.

EGGERULL / EGGEWRAPS 2 porsjoner

4 egg

salt

pepper

  litt tørket urter, jeg pleier bruke persille

Mos egg godt sammen med salt og pepper, bruk en visp eller stavmikser. Kle en liten langpanne med bakepapir, ca 1/2 størrelse av den som følger med vanlig komfyr. Hell eggeblanding over i formen kledd med bakepapir, dryss over urter og stek midt i ovnen på 200 grader i 10 minutt, avkjøl og fyll med det du måtte ønske. Jeg liker mye smak i rullen da egg har en mild smak. Så laks er min favoritt eller salami.

FYLL:

100 gr røyke laks

1/2 avokado

rødløk etter ønske

ruccola akkurat passe til at du klarer rulle sammen

majones så mye du liker

 

Velve den ferdig stekte og avkjølte eggerullen over på et nytt bakepapir, trekk av det som var i bunn under steking, ha på ønsket fyll og rull sammen, del opp i 2 eller 3 og nyt.

TIPS: Eggerull kan lages dagen før og oppbevares i kjøleskap med eller uten fyll

 

#eggewraps #eggerull #blogger #lavkarbomedhanne #glutenfri #sukkerfri #matfrabunnen #hjemmelaget

 

 

 

Frokost og lunsj tips på lavkarbo

Jeg får ofte spørsmål om hva jeg spiser til frokost og lunsj på lavkarbo. Veldig mange er av den oppfattning at vi som lever på lavkarbo spiser kun egg, bacon og masse,masse fett, men egentlig kan det se ut som et helt vanlig Norsk husmanns kosthold, bare uten di raske karbohydratene. Det krever litt planlegging og baking av enkel brødmat. Å bake brød og rundstykker på lavkarbo går mye fortere enn vanlig gjærbakst brød, da hevemiddel stort sett er bakepulver og natron. Kikk under kategori brød, så finner du garantert en favoritt som passer deg.

På bildet her har jeg rustikke rundstykker med squash, servert med ønsket pålegg. Oppskrift på rundtykkene finner du her

Bagels med rørte bær, kokt egg og smør er jo en favoritt.

Bagels finner du oppskrift på her

Favoritt knekkebrødet mitt med makrell i tomat. Ja vi kan fint spise makrell i tomat på lavkarbo, bare sjekk boksen du kjøper for karbohydrater og skarp bort endel av tomatsausen, så er det fremdeles et bra pålegg proppfullt av sunne oljer og vitaminer. Fet fisk som makrell og sild er en viktig del av et sunt kosthold. I tillegg til de velkjente helsefordelaktig langkjedede omega-3 fettsyrene og vitamin D, inneholder disse fiskene også enumettede fettsyrer, proteiner, di-peptider og frie aminosyrer, så jeg spiser makrell i tomat med god samvittighet. Oppskrift på favoritt knekkebrød finner du her

Noen ganger har vi ikke vært så flinke å planlegge, eller dagene fyke avgårde og vi kommer litt i tidsklemma. Da kan det være godt å kunne lage knekkebrød i mikro på 5 min om du har det. Oppskrift på knekkebrød i mikro finner du her

Jeg bruker mye egg som pålegg, men det er fordi jeg liker egg og egg inneholder alle viktige næringsstoffer utenom vitamin C, dette tar jeg tillskudd av utenom.

#lavkarbo #frokost #lunsj #egg #blogger #ikkebareeggogfett #lavkarbomedhanne #glutenfri #sukkerfri #hjemmelaget #matfrabunnen

Silkemyke Cupcake’s

Her er det jul, bursdag og påskestemning i en liten papirform. Silkemyke lavkarbo cupcakes med fløyelsmyk krem som er vanskelig å ikke like. Disse er enkle å lage og ingrediensene finnnes i di fleste dagligvarer der allergimat står.

 

Sjokolade cupcake’s 9 stk

2 egg

30 gr smelta meieri smør

40 gr sukrin gold

20 gr bake kakao

30 gr sesammel

60 gr mandelmel type regal ( ikke fettredusert )

1 ts natron

2 ts fiberhusk

1/2 ts kanel

1 klype salt

100 gr rømme

2 ss kokende vann

 

Sjokoladekrem:

1/2 dl kokende vann

2 ts espresso kaffepulver

30 gr tine kremost naturell

30 gr sukrin melis

 

50 gr romtemperert meieri smør

100 gr sukkerfri sjokolade – jeg brukte cloetta sin

1/2 ts vanilje essens

 

Slik gjør du:

Sett stekeovn på 180 grader vanlig over og undervarme.

Mål opp alle ingredienserfør du begynner.

Smelt smør og rør ut sukrin gold i smøret.

Pisk luftig eggedosis av egg, rør inn smør/sukrin blanding + rømme, ha i det tørre og bland godt, ha i kokende vann og rør dette inn.  Fordel i 9 muffins former og stek midt i ovene ca 12-15 min på 180 grader. Avkjøl

Mens du venter på cupcake’s skal avkjøles, lager du sjokoladekrem.

Kok opp vann, ha i kaffepulver og smelt sjokoladen i den sterke kaffen.

Mål opp rom temperert smør, kremost, sukrin melis og vanilje essens i en skål og pisk dette luftig, pisk så inn sjokolade blanding.

Fordel sjokoladekrem oppå cupcake’s og pynt etter eget ønske.

 

#cupcakes#lavkarbo#helgekos#kaffekos#sukkerfri#glutenfri#lavkarbomedhanne#blogger#sjokolade#kake#fredag#lørdag#søndag

Pizza snurrer med enkelt kjøttdeigfyll

Pizzasnurrer er vel noe av den beste turmaten jeg vet. Di er gode både varme og kalde.  Det er så deilig å ha på lur i fryseren til travle dager, bare til å ta opp og varme i stekeovn. Disse  spiser hele familien om di er på lavkarbo eller ei. Di er glutenfrie, gjærfrie og sukkerfrie. Utgangspuntet er Bagels oppskriften min, så liker du di vil du elske disse pizzasnurrene uansett fyll.

PIZZA SNURRER 12 stk

220 gr revet hvitost eller revet mozzarella

1 beger ( 125 gr ) tine kremost naturell

50 gr malte mandler – regal malt mandel mel ( ikke fettredusert )

30 gr sesammel

1 ts bakepulver

1 ts xanthan gum – helsekost

1 egg

1/2 ts salt

1 ss tørket oregano

Ha revet ost og kremost i en skål som tåler varme og mikrobølgeovn, smelt dette godt sammen på full effekt.  Dette tar 3-4 minutt ,rør litt et par ganger under prosessen, det skal bli “flytende” som en tykk milkshake. Dette  kan også gjøres i gryte på svak varme, men da tar det lenger tid.

Mål opp di tørre ingrediensene i en bakebolle, rør så inn i den smelta osten og 1 egg, kna godt sammen med hånden. Jeg bruker engangshansker, så sparer jeg meg for mye gris.

Finn frem 2 stk bakepapir på størrelse med bakeplaten, ha på litt olje på begge arkene. Ha deigen over på det ene arket og legg det andre oppå. Kjevle ut et rektangel, ta av det øverste bakepapir og ha på ønsket fyll.

Her kan du fylle med ost og skinke,pepperoni, kjøttdeig og løk, ja alt du egentlig liker i pizzasnurrer. Jeg hadde idag kjøttdeig og løk med tomatsaus.

Rull sammen ved hjelp fra bakepapir som ligger under deigen. Del opp i 13 biter, jeg sette di to endene mot hverandre, slik at det blir en snurr. Så totalt blir det 12 pizzasnurrer av denne oppskriften.

 

ENKELT PIZZAFYLL MED KJØTTDEIG

1 pk kjøttdeig 400 – 600 gr

100 gr gul løk

10 gr hvitløk

10 ss sukkerfri ketchup – du kan mose hermetiske tomater istedenfor

1 ts sambal olek

1 ts oregano

3 dråper flytende natreen

salt, pepper etter smak

200 gr revet ost

Smør eller olje til steking

Stek kjøttdeig slik at den blir “kornete”, tillsett løk og hvitløk, surr dette til løk blir blank, ha over ketchup eller moste tomater. Smak til med krydder. La dette putre litt noen minutter og avkjøl dette litt før du har det over deigen.  Jeg starter alltid med å lage fyllet og avkjøler dette.

Stekes midt i ovnen på 200 grader i ca 25 – 30 minutter, over og undervarme.

Egner seg til å fryse

 

#pizza #pizzanurrer #turmat #glutenfri #lavkarbo #lavkarbomedhanne #blogger #fingermat #sukkerfritt #kjøttdeig

Meatzza

MEATZZA PIZZA 2 porsj.

350 g kjøttdeig

40 g revet gul ost

1/2 ts salt

1/2 ts pepper

1/2 – 1 ts sambal olek

40 g sukkerfri ketchup

40 g gul løk

10 g hvitløk

10-15 skiver pepperoni

150 g revet gulost

1/2 rød chili

 

 

Slik gjør du:

Sett ovnen på 220 grader vanlig over og undervarme

Bland kjøttdeig, 40g revet ost, salt og pepper.

Fordel dette utover et bakepapir, jeg har et bakepapir under og et over, så kjevler jeg kjøttdeig tynn som pizzabunn. Tar bort det øverste bakepapir og legger det andre bakepapir med kjøttdeig bunnen over på stekeplate.

Steker bunnen midt i ovnen i 10 minutt.

 

Mens bunnen steker gjør du klar topping.

Bland sambal olek og sukkerfri ketchup.

Kutt opp løk og hvitløk i passe biter.

Når kjøttdeig har stekt i 10 min tar du den ut av ovnen og har på ketchup blanding og løk, topper med ost og har over pepperoni og litt chili om du ønsker.

Stek videre i 15-20 minutt på 220 grader midt i ovnen.

Server med litt friske urter og hvitløkdressing, deilig mettende lavkarbo pizza, helt uten mel

 

Følg meg gjerne på instagram for flere bilder og daglig inspirasjon