Syltet rødløk

Å sylte grønnsaker er slettes ikke så avansert som det kan høres ut. I helgen laget jeg syltet rødløk til en hagefest. Syltet rødløk smaker nydelig som tilbehør og er et must for den som vil lage et fristende og lekkert tilbehør som i tillegg skjerper smaksløkene.

For å sylte grønnsaker er det viktig med en god lake. En grei huskeregel er 1-2-3, som står for 1 del eddik, 2 deler søtning og 3 deler vann.

Hvilken eddik du velger vil påvirke smak og farge. Jeg bruker mest hvitvin, eplesider og sherryeddik. Idag brukte jeg hvitvinseddik. Rødløken blir mer intens i farge av eplecider eddik synes jeg og  litt mer syrlig, mildere smak med hvitvinseddik.

SYLTET RØDLØK

3 mellomstore rødløk

1 dl eddik

2 dl natree strø

3 dl vann

10 hvite hele pepperkorn

 

Skrell løken, skjær den i tynne skiver, båter eller halvmåner. Ha det over på et rent glass sammen med pepperkorn. Varm opp/kok vann, eddik og natreen slik at natreen løser seg opp.  Når natreen er oppløst, helles laken over løken, avkjøler minst 30 minutt. Selv foretrekker jeg å lage dagen før slik at det får stått i kjøleskap og er helt avkjølt. Smaker nydelig til flere typer kjøtt og skjerper smaksløkene.

Her finner du oppskrift på syltet rødløk med eplecidereddik og tagatess,  søtning kan byttes ut til den du foretrekker, men husk da mengdejuster.

 

Håper det smaker

KLEM HANNE

 

Fredagsmat nummer en

Taco må vel være fredagsmat nummer en for mange. Den beste tacoen er den du lager selv med hjemmelaget krydder.  Det er slett ikke så vanskelig eller spesielt tidkrevende, og smaker så mye bedre enn den kjøpte varianten. Dessuten er det mye sunnere. Start med å lage ditt eget tacokrydder, se  her.  Det du får til overs kan du oppbevare på et tett glass til neste gang du vil ha taco.

TACO TALLERKEN TIL 4

1 pakke kjøttdeig 400 – 600 gr

1 – 2 ss Tacokrydder ( her )

1/2 – 1 dl vann ( prøv deg frem )

1 gul løk

1 rød spisspaprika

1 – 2 avocado

1/2 – 1 isbergsalat

Revet ost

Rømme

 1 pk Hermetiske tomater

Sambal olek ( chili paste )

2 – 3 dråper flytende natreen

Jalapenos

Meierismør til steking

Litt ekstra ost til ostechips

 

Slik gjør du:

Start med å lage ostechips. Bruker du ferdig skivet ost pleier jeg dele den i 4, enten som firkanter eller som trekanter, fordel det utover en stekeplate dekket med bakepapir og legge en jalapenos i midten eller drysse litt valgfri krydder på. Bruker jeg vanlig ostehøvel deler jeg skiven i 2 og legger osten dobbelt. Lag så mange ostechips du trenger. Stekes i ovn til osten er gyllne og sprø på 220 grader midt i ovnen, jeg bruker kun over og undervarme.

Mens ostechipsen blir klar i ovnen, steker du kjøttdeig, drysser over tacokrydder og har over litt vann, lar dette putre litt mens du kutter opp grønnsaker og river ost, jeg har bare gitt et eksempel på hva jeg bruker av grønnsaker noen ganger, men dette varier alt ettersom hva jeg har i hus og har lyst på. Du kan ta akkurat det du liker og foretrekker.

Enkel salsa lager jeg av hermetiske tomater som jeg moser sammen med en stavmikser med litt sambal olek og noen dråper natreen for å runde av smaken i tomatene. Kan utelates om du ikke vil bruke søtning.

Legg så opp grønnsaker og kjøttdeig slik du ønsker det risle over litt “salsa” og rømme å nyt herligheten sammen med sprø ostechips.

Ha skåler med rømme og salsa fremme slik at du kan risle over mer etter behov.

 

Velbekomme

KLEM HANNE

 

 

 

Chaffle

En chaffle er en vaffel laget av kun egg og ost.  Egg og ostevaffelen er siste poppis innen  lavkarbo verden av den enkle grunn, det er veldig enkelt å lage og er velsmakende. Kan fylles med det du måtte ønske. Idag fyllte jeg med ost, egg, bacon og avokado. Men lager du en søtere versjon Chaffle, så er den ypperlig å fylle med krem og bær som en dessert.

CHAFFLE 2 stk

3 egg

75 gr revet ost

Start med å sette på vaffeljern. Mens dette blir varmt, river du ost, visper lett egg sammen med en gaffel slik at plomme og hvite blander seg godt, rør så inn ost og steker 2 vaffel plater i vaffeljernet.

 

FYLL

3 skiver bacon

3 skiver ferdig oppskåret hvitost

2 egg

1 avokado

salt,pepper og et par dråper lime saft

Smør til steking av speilegg eller stek i baconfettet

 

Stek bacon sprøtt, stek speilegg og mos avokadokjøttet med en gaffel eller stavmikser, smak til med litt salt,pepper og lime saft.

Når alt er ferdig stekt, “bygger” du opp Caffle’n din. Jeg hadde idag chaffle i bunn så ost, speilegg, most avokado og toppet det hele med bacon før jeg “lukket” hele herligheten med den andre chaffle’n.  Delte den opp i 4 og nøt et måltid fult av gode smaker.

 

Velbekomme

 

Følg meg gjerne på Instagram – Lavkarbomedhanne – for mer bilder og inspirasjon