Horn med ost og skinke

 Horn med ost og skinke smaker aller best samme dag, men får du noe til overs, kan du fint putte dem i fryseren. Disse er like gode nystekte som litt senere på dagen. Passer godt som niste på tur eller på jobb. Det går fort å røre isammen en deig og de smaker himmelsk.

HORN MED OST OG SKINKEFYLL

1 egg

50 gr smelta meierismør

1 ss eplecider eddik

50 gr sesammel

45 gr mandelmel – ikke fettredusert

Et par dråper natreen

1/2 ts salt

1 ts xanthan gum

1 ts bakepulver

140 gr revet ost

 

Fyll

100 gr revet ost
100 gr skinke i biter
Oregano

Start  med å sette på stekeovn på 200 grader, vanlig over og undervarme. Finn frem ingredienser og riv osten og vei opp alle ingredienser.

Denne deigen rører du enkelt sammen for hånd.

Ha egg, smør og eplecider eddik i en egnet bolle og bland dette godt, rør så inn de tørre ingrediensene.

Ha den revet osten i en skål som tåler mikro og smelt osten slik at den har tykk milkshake konsistens, dette tar fra 1 – 3 minutt,  ta ut og rør litt underveis for å sjekke. Du kan også gjøre dette i en gryte over svak varme, da tar det litt lengre tid og du bør begynne med det før du blander resten av deigen. Når osten er smeltet og klar, blander du den inn i  deigen, kna gjerne godt med hånden, slik at det blander seg godt.

Nå har du en god og smidig deig du kan jobbe med.

Kjevle en runding mellom to bakeark. Del opp i 8 trekanter med et pizzahjul, legg på den bredeste enden av trekanten litt ost, skinke og dryss over oregano. Rull sammen inn mot midten og form et horn. Topp det hele med litt revet ost og et lett dryss med oregano eller dryss kun over  noen valmuefrø eller stek som de er.

Legg alle hornene på en bakepapirkledd stekeplate og stek midt i ovnen på 200 grader, vanlig over og undervarme i ca 15 minutt, eller til hornene er blitt gyllne.

Dette er stort sett samme deig som Pizza Stromboli den finner du her

Bare et par justeringer, ellers så smaker den like godt.

 

Håper det smaker.

 

KLEM HANNE

 

 

 

 

 

Tunfisksalat

Har du en boks tunfisk i hus kan du lage mye spennende mat. Alt fra lette salater, burgere, pizza osv. Tunfisk er en mager til halvfeit fisk. Den inneholder omega 3 fettsyrer og er en god kilde til vitamin D, samtidig som den bidrar med viktige næringsstoffer som jod, selen, vitamin B12 og jern. Tunfisk på boks kan du spise bekymringsfritt. Fersk tunfisk bør du ikke overdrive inntaket av.

Tunfisk salat (1 porsjon)

1 boks tunfisk i vann

2 store ss creme fraiche

2 store ss majones

1 ts Dijon sennep

1 ss finhakket rødløk

1 ss finhakket paprika

Ca 50 gr finsnittet isberg salat  det er ca 1/4 av salathodet

1 ss kapers

Noen sorte oliven

1 skive sitron til å skvise over ved servering

Salt, Pepper etter smak

Server det hele på en seng av ruccola

Start med å finne frem alt du vil ha oppi salaten. Min versjon er bare en veiledning på hva jeg synes er godt oppi og hva jeg hadde i hus.

La tunfisken renne godt av seg mens du kutter opp det som du vil oppi salaten. Bland creme fraiche, majones, sennep, salt og pepper. Vend så inn ingrediensene du velger å bruke.

Server det hele på en seng av ruccola. Press litt sitronsaft over rett før servering.

Håper det smaker

 

KLEM HANNE

 

Pizza Stromboli

 

Pizza er alltid godt og kan varieres i det uendelige. Pizza Stromboli  er en innbakt variant som du egentlig kan fylle med hva du måtte ønske. Jeg valgte å gjøre det enkelt i dag og kun fylle den med ost, skinke og litt oregano, men her kan du bruke fantasien og fylle med akkurat dine favoritter.

 

 

PIZZA STROMBOLI

140 gram revet hvitost, jeg bruker Rema sitt merke

1 egg

50 gram smeltet meieri smør

50 gram sesammel

45 gram mandel mel ( ikke fettredusert )

1/2 ts xanthan gum ( kjøpes på helsekost )

1 ts bakepulver

et par dråper natreen

salt etter smak, jeg bruker ca 1/2 ts

 

 

Start  med å sette på stekeovn på 180 grader, vanlig over og undervarme. Finn frem ingredienser og riv osten og vei opp alle ingredienser.

Denne deigen rører du enkelt sammen for hånd.

Ha egg og smør i en egnet bolle og bland dette godt, rør så inn de tørre ingrediensene.

Ha den revet osten i en skål som tåler mikro og smelt osten slik at den har milkshake konsistens, dette tar fra 1 – 3 minutt,  ta ut og rør litt underveis for å sjekke. Du kan også gjøre dette i en gryte over svak varme, da tar det litt lengre tid og du bør begynne med det før du blander resten av deigen. Når osten er smeltet og klar, blander du den inn i  deigen, kna gjerne godt med hånden, slik at det blander seg godt.

Nå har du en god og smidig deig.

 

 

Legg deigen mellom 2 bakepapir og kjevle et rektangel. Fjern det øverste bakepapiret og snitt inn mot midten, men la det være noen cm igjen som ikke blir snittet, der skal fyllet ligge.

Ha på ønsket fyll. Jeg brukte idag ost skinke og oregano, men her kan du fylle med akkurat det du måtte ønske.

 

Fyll:

100 gram skinke i små biter

60 gram ost

oregano

 

 

Når du har hatt på ønsket fyll, bretter du sammen deigen slik at Pizza Stromboli blir tett og fyllet ikke tyter ut under steking. Pensle over med egg og dryss på litt frø om du liker.

Sett hele herligheten midt i ovnen på 180 grader i ca 20 minutt eller til den er gyllen. Nyt den som den er eller server den med en salat.

Denne deigen passer fin til pizzahorn også.

 

 

Håper det smaker

 

KLEM HANNE

Flortynne urte knekkebrød

Knekkebrød er en takknemlig ting å bake. Det eneste som egentlig kan gå galt er at du ikke tørker di lenge nok slik at di blir sprø. Idag tidlig laget jeg ett brett med noen nydelige urteknekkebrød. Jeg kjøpte før ferien en pose med mel av solsikkekjerner fra funksjonell mat ( ikke reklame) og har ikke helt klart å finne hva jeg vil og kan bake av det. Så idag da jeg sto opp før fuglene, ja det var visst min vakt denne helgen å vekke fuglene…hmm

Iallefall veldig, veldig tidlig oppe og benyttet tiden til å bake noen smakfulle flortynne urteknekkebrød. Far i huset blir glad når han står opp, han elsker hjemmebakte tynne, sprø knekkebrød.

 

 

URTEKNEKKEBRØD

2 ss linfrø

2 ss solsikkekjerner

2 ss sesamfrø

2 ss gresskarkjerner

2 ss chiafrø

2 ss mel fra solsikkekjerner ( kjøpes på helsekost)

1 ss fiberhusk

1 dl vann

1 dl eggehviter eller 2 eggehviter

1/2 ts salt

1 ts tørket timian

 

Bland alle ingrediensene i en bolle og fordel utover et bakepapir.

Fukt et bakepapir med litt vann og legg dette over knekkebrød deigen, kjevle den så tynn som du ønsker, denne porsjonen fyller et helt stort stekebrett. Når knekkebrød er så tynne som du ønsker de, fjerner du det øverste bakearket og setter hele herligheten inn i ovnen som er oppvarmet til 150 grader, steke midt i ovnen i ca 15 minutter, jeg bruker aldri noe annet enn vanlig over og undervarme. Har du varmluft kan du fint bruke det

 

Etter ca 15 minutt tar du  ut brettet og deler opp i passe størrelser, et pizzahjul er greit til dette. Stek/tørk så i 15 minutt til.  Jeg tar så ut og snur hele bake arket over på rist og steker /tørker til di er sprø. Dette tar alt fra 15 – 30 min

 

 Totalt steketid 40 – 60 minutter

 

Håper det smaker

 

#knekkebrød#blogger#lavkarbo#matfrabunnen

 

Laks med Hollandaise saus

 

Laks med smørdampet asparges og hollandaise saus

1 laksestykke pr porsjon

Asparges mengde etter antall personer

meierismør

litt vann

salt og pepper

 

Kok opp litt vann og mye smør i en vid gryte, når vannet koker har du i asparges, dette skal så vidt dekke aspargesen. Sett på lokk og la di dampe seg i ca 3 min, dette er det siste du gjør før du skal servere middagen.

 

Tørk laksen med litt papir og kryddre den med salt og pepper, stek den  ca 3 min på hver side slik at den får en god skorpe på alle sider. Jeg pleier å dryppe et par dråper sitron eller lime saft over fiskestykket før jeg steker den, synes det blir godt.

 

Sausen lager du slik som beskrevet under og den bør du begynne med, da den tar lengst tid

 

Hollandaise saus

200 gr meieri smør

2 eggeplommer

saft fra ferskpresset sitron

salt, pepper og cayennepepper

 

Sørg  for at du har alle ingrediensene klare, klarne smør og sett til side, press sitronsaft av 1 sitron, ikke sikkert du bruker alt.

Klarne smør gjør du slik:

  1. Smelt smør på lav varme uten å røre. Unngå å flytte på gryten da får melkeproteinet synke til bunns.
  2. Hell av det klarede smøret uten å få med melkeproteinet, bruk gjerne et rent linhåndkle eller tesil med litt kjøkkenpapir i bunn.
Visp eggeplommene sammen i en stålbolle som du videre plasserer over en kjele med dampende varmt vann (ikke fosskok). Her skal plommene vispes intenst (jeg bruker ballong visp eller visp på stavmikser) til du ser at de øker i volum. Da er det bare å tilsette det klarnede smøret, litt etter litt, under kontinuerlig visping. Du vil se underveis at det sakte men sikkert (i løpet av et minutt eller to) blir til en fyldig og god saus. Når du ser at sausen er blitt kremete, smaker du herligheten til med krydder og sitronsaft.
Denne sausen er veldig lett å mengdejustere da 1 eggeplomme er 100 gr meierismør, så du øker bare etter antall porsjoner du skal lage
Velbekomme
Tips:

Om uhellet er ute og sausen skiller seg (noe som kan skje)

 Går det fint å retter oppi skaden ved å piske inn en rå eggeplomme sammen med 1 ss vann i en ren bolle. Visp den opprinnelige sausen langsomt inn i blandingen litt etter litt. Pass på at den nye sausen er glatt før du tilsetter mer. Det kan alternativt forsøkes å vispe inn litt iskaldt vann eller en isbit. Jeg prøver alltid å binde sausen med iskaldt vann om den skiller seg før jeg prøver med en eggeplomme.

 

 

#laksemiddag#ukasfiskemiddag#blogger#lavkarbo#matfrabunnen#lavkarbomedhanne

En av de beste lavkarbo pizzaer

 

Pizza må være en av de mest takknemlige retter som er oppfunnet. Den kan varieres i det uendelige. Slik at alle får nettopp sin favoritt med sin topping. Idag laget jeg en enkel versjon med skinke, løk, paprika og ost. Mett ble vi og jeg er så glad for at jeg har litt rester til imorgen som bare jeg kan få kose meg med.

 

PIZZABUNN

2 egg

300 gr seterrømme

1 ss eplecidereddik

1 dl pofiber

2 dl malte mandler eller mandelmel fra regal

1 ss fiberhusk

2 ss sesammel

1 ts bakepulver

1/2 ts salt

1 ts oregano

 

Dette er samme bunnen jeg bruker på hvit pizza

 

 

Mos sammen egg, rømme og eplecider eddik med en stavikser eller visp godt for hånd så det blander seg godt.

Rør så inn resten til en slett røre, la deigen stå og svelle i 5-10 min. Slik at den blir tykk. Den er alikevel litt løsere enn en vanlig gjærdeig.

Fordel så røren utover et bakepapir og stek på over og undervarme, 200 grader midt i ovnen ca 15 minutt

Jeg bruker å klemme /kjevle bunnen ut mellom 2 bakepapir for så å fjerne det øverste før steking, har på litt olje på det bakepapir som jeg har øverst.

 

 

PIZZA FYLL /TOPPING

4 -6 ss Sukkerfri ketchup

1/2 – 1 ts sambal olek

3 skiver gul løk

100 gr strimlet skinke

20 gr rød paprika

5 skiver jalapenos

Så mye revet ost du ønsker

Oregano

 

 

Når bunnen er forhåndsstekt tar du den ut av ovnen ( skru da ovnen opp på 220 grader ) og ha på sukkerfri ketchup og sambal olek, fordel skivet løk utover bunnen og topper det hele med revet ost.

Oppå osten har du skinke, paprika og jalapenos. Drysser over litt oregano før du igjen setter pizza inn i ovnen på midterste rille og steker den til osten er godt smeltet og litt gyllen. Ca 15 min, men du ser når den er ferdig.

 

 

Server den som den er eller ha på aioli og litt ruccola.

Aioli finner du oppskrift på her

 

Håper det smaker

 

#pizza#blogger#glutenfri#sukkerfri#matfrabunnen

Med fare for å trø noen på tærne

Et lite hjertesukk fra meg.  Det er ikke til å koste under et teppe at lavkarbo er i vinden som aldri før. Forståelig nok da det er ren mat uten masse tillsetningsstoffer. Den ene facebook siden etter den andre popper opp. Flere og flere lager kostplaner og matplaner for salg i håp om å tjene penger. Jeg velger å tro at di som lager dette for salg har skikkelig kompetanse og vet hva di begir seg ut på. Noen prøver å selge lavkarbokaker, snop, brødmiks, kakemiks osv.. enten egen produsert eller kopi av andres oppskrifter. Å kopiere andres oppskrifter for videresalg er direkte ufint og lite proff. Jeg har nå hatt min blogg i 10 måneder og Instagram i 2 år der jeg deler min erfaring og oppskrifter med dere uten en krone i fortjeneste. Jeg er bare over gjennomsnittet interresert i mat og deler mine oppskrifter med dere av glede og interesse i den tro at det hjelper flere til å lykkes med et lavkarbokosthold. Det er ikke alltid like lett med familie der noen lever lavkarbo, noen smartkarbo og noen høykarbo. Det er jo greit at alle kan spise samme type mat med litt små justeringer og tilbehør. Dette prøver jeg via Instagram og formidle via bilder og litt tekst å vise at dette går helt fint. Så deler jeg oppskrifter her på bloggen innimellom.

Stort sett egne oppskrifter, noen ganger andre sine som jeg tester og finner gode og velutviklet. Da krediteres vedkommende om jeg vet opphavet. Selvfølgelig kan jeg også gjøre feil og kreditere feil person, men da er det ofte fordi andre personer  kopiere og tar æren for oppskriften og har ødelagt for opphavet. Å være matblogger er kostbart, det er mange misslykka forsøk bak en vellykket oppskrift. Så det er en kostbar hobby.

Jeg har nå levd lavkarbo i så mange år at jeg kjenner igjen endel oppskrifter og jeg er med i flere grupper på facebook, følger andre lavkarbokontoer på instagram og får med meg endel av det som deles der. Det er jo så flott å kunne dele oppskrifter og erfaringer med hverandre.

Alle meldinger jeg får fra dere følgere gjør meg så glad.

Dere skriver så mye fint at jeg noen ganger blir helt rørt tusen takk til alle og enhver, det er dere som gir meg lyst til å fortsette å dele oppskrifter og erfaringer med dere. Uansett hvor “matt” jeg blir når jeg stadig leser at oppskrift ikke kan deles da den tillhører en matplan eller kostplan i en gruppe. Dette mener jeg er direkte oppfordring til å måtte kjøpe denne matplanen.

Dette var dagens lille hjertesukk fra meg som bare prøver å formidle at lavkarbo er helt vanlig mat som hele familien kan spise og nyte godt av.

Ha en strålende dag

Kremet knutekål suppe

 

Vi skriver august og det bugner av Norske grønnaker. Hva smaker vel bedre enn en deilig varm suppe nå som dagene begynner å bli kortere og det begynner å blåse litt rundt dørene. Har du prøvd knutekål? Den blir faktisk kalt den nye super grønnsaken. Smaken er mild og fin, og ligner på en blanding av nepe og kålrabi, den inneholder ca 3 gr karbohydrater pr 100 gram vare så den er  absolutt lavkarbo selv om den vokser under jorda. Knutekål er dessuten en fin kilde til folat og kalium. Idag laget jeg en deilig kremt suppe av knutekålen og den ble en ny favoritt. Denne skal jeg garantert lage flere ganger.

 

 

KREMET SUPPE AV KNUTEKÅL ( 4 porsj )

 

2 middels knutekål ( ca 400 gr ferdig renset )

5 dl vann

1 terning med klar hønsebuljong ( maggi )

5 gram hvitløk

15 gram gul løk

2 dl fløte

2 ss kremost , jeg bruker kavli sine

1/2 ts sambal olek

1/2 ts fersk ingefær, revet

salt, pepper etter smak

200 gr bacon i terninger

 

Baconterninger fordeler du utover et bakepapir og steker sprøtt i stekeovn på 220 grader midt i ovnen mens du tilbereder suppen.

 

Start med å vaske og rense knutekål, kutt den så i terninger så koker den fort. Kutt så opp løk og hvitløk, kok dette mørt sammen med knutekålen i vann og kylling buljong til knutekål er mørt. Ta opp ca 1 ss av knutekålbitene pr porsjon, som blir di hele bitene i hver skål du servere, er ikke et must men kjekt med noen hele biter i suppa. Mos så resten av knutekålen til den er gjevn og fin. Ha i kremost, ingefær og sambal olek, mos et par sekunder til det er blandet godt.

Ha så i fløte, smak til med salt og pepper. Gi alt et oppkok mens du rører innimellom.

 

Sever suppen med sprøstekt bacon og litt grønt dryss som f.eks gressløk

Smaker godt med eller uten brød til.

Dette brødet er nydelig til supper her

Velbekomme, håper det smaker.

 

#blogger#knutekål#lavkarbo#matfrabunnen#keto#lchf

Lavkarbo loff med sprø skorpe

Noen ganger er det deilig med en skive lyst brød. Spesielt når vi skal kose oss med skalldyr eller en deilig suppe. Da smaker dette brødet nydelig med godt smør.  Denne lavkarbo varianten av en loff laget jeg i fjord sommer for første gang og har siden justert litt slik at den passer min gane. Hvem som har orginal oppskrift er meg uvitende, så beklager at jeg ikke får kreditert deg.

Lavkarbo loff med sprø skorpe

3 hele egg
6 eggehviter eller 2 dl eggehvite fra flaske
250 gr revet ost

2 ss fiberhusk
1 ts salt
1 ss fibersirup gold
1 ss eplecider eddik
2 toppet ss mandelmel( ikke fettredusert)
2 toppet ss sesammel (fettredusert)
2 dl pofiber
2 ts bakepulver
1/2 ts xanthan gum

Pisk egg og eggehviter luftig , rør inn revet ost og eplecider eddik, rør så inn det tørre. La stå og svelle ca i 5-10 min.
Form et brød og pensle med egg eller en av plommene som er til overs. Dryss over litt valmuefrø eller dryss over litt sesammel for et litt mer rustikk utseende og lag noen skrå snitt i brødet. Stek på 175 grader midt i ovn ca 60 min vanlig over og undervarme

Avkjøl på rist

Etter at brødet er avkjølt, kan du skjære det i skiver og fryse ned om du ikke skal spise det samme dag. Fryser du det ned  er det enkelt å ta opp ved en senere anleding.

Klar til å fryses med mellomleggspapir imellom skivene, enkelt å ta til i en travel hverdag.

Håper det smaker

 

#blogger#matfrabunnen#lavkarbo#sukkerfri#glutenfri#diabetes

Kremet blomkålsuppe

 

 

Sommeren er på hell og det bugner av norske grønnsaker i butikken. Blomkål er på tilbud til 10,- kr og da må vi jo nyte godt av det og lage  en deilig kremet blomkålsuppe med litt sprøstekt bacon.

 

 

KREMET BLOMKÅLSUPPE ( 4 porsj )

2 middels blomkål

5 dl vann

1 terning med klar hønsebuljong ( maggi )

3 dl fløte

3 ss kremost , jeg bruker kavli sine

salt, pepper, muskattnøtt

2 – 4 ss Smør til steking av blomkålbuketter

 

200 gr bacon i terninger

Baconterninger fordeler du utover et bakepapir og steker sprøtt i stekeovn på 220 grader midt i ovnen mens du tilbereder suppen.

 

 

Slik gjør du

Start med å vaske og rense blomkålen. Kutt 1,5 blomkål i biter som kokes møre i 5 dl vann sammen med hønsebuljong. Den siste 1/2 blomkålen skjærer du i små buketter som du skal smørsteke og ha som garnityr sammen med bacon i suppa.

 

 

Når blomkålen har kokt seg skikkelig mør, moser du den slett med en stavmikser. Når du har en slett fin blomkålpure/grøtaktig konsistens tilsetter du 3 dl fløte, 3 ss kremost, rører dette godt inn i blomkålsuppen med en visp eller tresleiv, smak til suppen med salt, pepper og muskattnøtt. Juster evt. suppen med litt vann om du synes den blir for tykk.

Ha så meierismør i en panne og smørstek di små blomkålbukettene i ca 3 minutt som blir garnityr sammen med bacon og litt grønt.

Når alt er ferdig tilberedt, tar du suppe i en dyp skål, har over di smørstekte blomkålbukettene, drysser over litt bacon og topper med litt valgfritt grønt som persille, gressløk etc.

Håper det smaker.

 

#blomkålsuppe#blogger#matfrabunnen#sukkerfri#lavkarbo#glutenfri