Laks med Hollandaise saus

 

Laks med smørdampet asparges og hollandaise saus

1 laksestykke pr porsjon

Asparges mengde etter antall personer

meierismør

litt vann

salt og pepper

 

Kok opp litt vann og mye smør i en vid gryte, når vannet koker har du i asparges, dette skal så vidt dekke aspargesen. Sett på lokk og la di dampe seg i ca 3 min, dette er det siste du gjør før du skal servere middagen.

 

Tørk laksen med litt papir og kryddre den med salt og pepper, stek den  ca 3 min på hver side slik at den får en god skorpe på alle sider. Jeg pleier å dryppe et par dråper sitron eller lime saft over fiskestykket før jeg steker den, synes det blir godt.

 

Sausen lager du slik som beskrevet under og den bør du begynne med, da den tar lengst tid

 

Hollandaise saus

200 gr meieri smør

2 eggeplommer

saft fra ferskpresset sitron

salt, pepper og cayennepepper

 

Sørg  for at du har alle ingrediensene klare, klarne smør og sett til side, press sitronsaft av 1 sitron, ikke sikkert du bruker alt.

Klarne smør gjør du slik:

 1. Smelt smør på lav varme uten å røre. Unngå å flytte på gryten da får melkeproteinet synke til bunns.
 2. Hell av det klarede smøret uten å få med melkeproteinet, bruk gjerne et rent linhåndkle eller tesil med litt kjøkkenpapir i bunn.
Visp eggeplommene sammen i en stålbolle som du videre plasserer over en kjele med dampende varmt vann (ikke fosskok). Her skal plommene vispes intenst (jeg bruker ballong visp eller visp på stavmikser) til du ser at de øker i volum. Da er det bare å tilsette det klarnede smøret, litt etter litt, under kontinuerlig visping. Du vil se underveis at det sakte men sikkert (i løpet av et minutt eller to) blir til en fyldig og god saus. Når du ser at sausen er blitt kremete, smaker du herligheten til med krydder og sitronsaft.
Denne sausen er veldig lett å mengdejustere da 1 eggeplomme er 100 gr meierismør, så du øker bare etter antall porsjoner du skal lage
Velbekomme
Tips:

Om uhellet er ute og sausen skiller seg (noe som kan skje)

 Går det fint å retter oppi skaden ved å piske inn en rå eggeplomme sammen med 1 ss vann i en ren bolle. Visp den opprinnelige sausen langsomt inn i blandingen litt etter litt. Pass på at den nye sausen er glatt før du tilsetter mer. Det kan alternativt forsøkes å vispe inn litt iskaldt vann eller en isbit. Jeg prøver alltid å binde sausen med iskaldt vann om den skiller seg før jeg prøver med en eggeplomme.

 

 

#laksemiddag#ukasfiskemiddag#blogger#lavkarbo#matfrabunnen#lavkarbomedhanne

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg