Biff stroganoff som passer til hverdags og fest

Biff stroganoff er en av Russlands mest berømte kjøtt retter og kan lages på utrolig mange måter. Historien skal ha det til at den populære retten ble til under en matlagingskonkurranse i St. Petersburg på slutten av 1800-tallet. Kjøttgryten har med sin smakfulle saus og sitt møre biffkjøtt tatt store deler av verden med storm. Her skal du få en versjon som minner litt om viltgryte og er utrolig god

BIFF STROGANOFF 4 porsjoner

500 gr strimlet biffkjøtt eller entrecote i biter

250 gr ternet bacon

50 gr gul løk i skiver

1 fedd hvitløk

5 dl vann

1 sjampinjong

1/2 squash

1/2 gul løk

1 knaskegulrot

1/2 rød chili

1 beger cremefrashe

1/2 ts xanthan gum

salt,pepper

Meierismør til steking

Persille og tyttebær til servering

 

Slik gjør du:

Start med å steke bacon i en middels varm panne. Legg til side. Stek kjøttet, litt og litt slik at det får bruningsskorpe og ikke blir kokt. Ha tilbake bacon og kjøtt i samme panne, dryss over løk og hvitløk, surr litt slik at løk blir blank, hell over vann og la dette stå og putre 1 – 2 timer, da blir kjøttet utrolig mørt. Dette kan godt gjøres dagen før og settes kaldt.

Når kjøttet har blitt stekt og putret seg mørt og fint, smelter du litt smør i en stekepanne og steker de utvalgte grønnsakene litt blanke før du har alt sammen med kjøttet, blander godt og rører inn 1 beger ( 3 dl ) cremefraiche, smaker til med salt og pepper, husk at bacon er salt.

Varm opp til kokepunkt, dryss over xanthan gum og vend dette inn, dryss så over litt persille og tyttebær ved servering.

Jeg servere denne rett fra jerngryta mi sammen med en nydelig sellerirot/blomkålmos

 

SELLERI – BLOMKÅLMOS

1/2 middels stor sellerirot

1/2 blomkål

1 ss meierismør

0,5 dl fløte

salt,pepper,malt muskatt

Slik gjør du:

Rens og skrell sellerirot og blomkål. Kutt opp i passe biter og kok mørt i vann uten salt eller krydder.

Når grønnsaker er møre, hell av vannet, mos sammen med en stavmikser for finmost litt pure aktig eller bruk slik potetmosstamper, den foretrekker jeg, da blir det litt konsistens på mosen. Jeg tar så mosen over i et dørslag/sil og lar den ligge noen minutter mens jeg vender litt rundt slik at overflødig væske forsvinner. Tar så mos tilbake i gryte, ha i smør og fløte, rører dette inn, smaker til med salt,pepper og revet muskatt.

 

Håper det smaker

 

Følg meg gjerne på instagram for mer bilder og inspirasjon

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg