Lussekatter

Ingen Lucia feiring uten deilige Lussekatter. Lussekatter baker man først og fremst til Luciadagen den 13. desember, men disse er så gode at du helst vil spise de gjennom hele adventstiden.

LUSSEKATTER

2 hele egg + 2 eggehviter
3 ss tagatess eller mengdejuster med en søtning du foretrekker
3 ss fiberhusk
1/2 ts salt
1 ts xanthan gum –  kjøpes i helsekost og er bindemiddel
2 ts bakepulver
3 ts kardemomme

0,5 gr safran eller 1 ts gurkemeie
50 gr mandelmel, mal selv eller bruk regal malte mandler ( ikke fettredusert )
50 gr kokos mel
1 ss pofiber
50 gr smelta meieri smør
2 dl kremfløte + 1 dl vann + 1 ts eplecidereddik

FREMGANGSMÅTE:

Bland alt det tørre. Rør inn egg og eggehviter. Smelt smør i en gryte, ha  i fløte og vann, tilslutt eplecidereddik   i det smelta smøret og varm opp, men ikke kok.  Rør så smør, fløte, vann og epleciderblanding inn i deigen med en håndmikser mens du heller den varme blandingen i bollen litt og litt. La stå og svelle ca 5 minutt. Del deigen i 8-9 like store emner og trill pølser som du former som “lussekatter” pensle med eggeplomme og pynt med Gojibær.

Stek på over og undervarme 160-170 grader, nederst i ovnen i 35 – 45 minutt di skal være gyllne

Er du ikke begeistret for safransmak, så kan du bytte om til gurkemeie

Følg meg gjerne på instagram – lavkarbomedhanne – for flere bilder og inspirasjon

10 kommentarer
  1. Hei. Har 2 spørsmål til deg. 1. Var på helsekost for å kjøpe xantan gum, men det finnes ikkje her på Møre. Dei hadde forsøkt å skaffe det, uten å lykkes. Du bruker det i mange av dine oppskrifter, kan det erstattes med andre ting? 2. Laga dei salte lakriskaramellene i går, men dei stivner ikkje, og er umulig å dele opp. Kokte minst 40 min, og har stått i kjøleskap ca 1 døgn. Kor tynt lar du det være i forma? Går det an å prøve å koke det igjen trur du? Takk for mange gode oppskrifter, de brune pinnene var knallgode!

  2. Kristbjørg Dale Bolstad:
   Hei Kristbjørg, Xanthan gum kan du nok droppe i di oppskrifter jeg har både fiberhusk og xanthan gum om du ikke får tak i det der du bor. Karamellen lar jeg bli 120 grader, bruker vanlig digitalt termometer kjøpt på Ikea, eller koker i 30 minutt. Ja du kan nok koke opp igjen, prøv med bittelitt høyere koketemperatur, det kan være der problemet ligger. Hyggelig at du finner inspirasjon i det jeg legger ut. Ja di brune pinner er kjempegode.

  3. Ingelin:
   Deigen er litt løs, men går fint å forme. Lavkarbo er ikke som gjædeig, så den krever litt annen måte å jobbe på. Vil anbefale deg å ha litt olje/smeltet smør på hendene når du former deigen. Jeg jobber stort sett på bakepapir med lavkarbobakst. Ble deigen din veldig løs, kunne du hatt i litt mer fiberhusk, den er nemlig litt variabel fra pakke til pakke synes jeg. Håper du fikk di til og at di ble gode på smak til slutt.

  4. Hvis du løser opp safranen i den varme væsken, får du en jevn og god safransmak og en fin og jevn gulfarge i hele deigen.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg